Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szeretet adta "keddi kalács" és társai

2012.12.14

Ó hányan emlékezünk még a foszlós édes keddi kalács ízére, mely már csak nekünk apró gyerekeknek volt félre téve szerető anyai kezektől. Mikor már a felnőtteknek morzsák se maradtak a vasárnapi sütésből - hiszen kalács hétköznap soha, csak hétvégén került az asztalra - nekünk gyerekeknek az uzsonna kávéhoz előkerült kedden a legszebb közepe. Kockás, frissen mosott ruhába lett tekergetve és konyha kredenc mélyén várt ránk kedden, ízével adva azt a kiváltságot, hogy  mikor a felnőttek hétfőn már a kalács végét is beletördelték a tejes kávéba, minket még a legszebb része hívogat. Jobb volt ez a frissen sültnél, hiszen a szeretet tette édessé, különlegessé, még ha kicsit meg is száradt.

Hasonló képen jelképezte az apai törődést a madár látta kenyér, melyet a család férfi tagjai vittek a földekre, vagy a gyárba tízóraira vagy ebéd helyet. Ebből a kenyérből, mely sokszor nem is kenyér volt, hanem a csomagolt étel egy-egy finomabb darabja, hoztak vissza este valamit az apák, adván a gyereknek, hogy ez madárlátta. Rossz evő, vézna gyermek voltam, de a "madárlátta kenyér", melyet Apuka csak nekem hagyott meg, még az én étvágyamat is előcsalogatta és büszkén tördeltem a finom sonkás szendvicset, vagy a vállalati büfében vett szelet csokoládét, mely ha nem is kenyér, de feltétlenül madárlátta volt.

A kenyér, az ünnepi kalács jelentősége talán már ki is ment a divatból, de míg szülők élnek a földön, addig lesz "keddi kalács", lesz "madárlátta kenyér", melyet a múlhatatlan szülői szeretet csomagol be gyermekének, bár lehet hogy ez a kenyér egy szelet pizza, vagy hamburger képében kerül elő a divatos sporttáskából.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.